Utköpsavtal
Ett utköpsavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren om anställningens upphörande. Utköpsavtal kan bli aktuellt exempelvis om arbetsgivaren vill säga upp anställningsavtalet men inte kan hänvisa till arbetsbrist eller uppsägning pga personliga skäl. En arbetstagare kan inte tvingas gå med på ett sådant avtal utan det bygger på en frivillig lösning. Om arbetstagaren kan tänka sig denna lösning blir det i de flesta fall en förhandling om ett engångsbelopp eller en förlängd uppsägningstid, vilket man brukar omsätta till att räkna i antal månadslöner. Det finns både för och nackdelar samt olika risker med båda alternativen att ta med i beräkningen. Många andra delar är viktigt att få med för att avtalet ska fylla den funktion man tänkt sig. Det är ändå ett avtal som undertecknas och blir bindande. Du kan i normalfallet inte invända mot sådant avtal om det visar sig att avtalet blivit format på ett ofördelaktigt sätt som du inte räknat med.
Utköpt från jobbet -Hur många månader?
Om du står inför att bli utköpt från jobbet aktualiseras frågan om hur många månader man kan få som uppsägningstid. Glöm inte att det finns flera andra delar som är viktig att få med. Det är ganska vanligt att man utifrån en känslomässig situation där arbetsgivaren vill förhandla om anställningens avslut blir förblindad och stressad av en summa pengar som erbjuds. Inte heller är det ovanligt med arbetsgivare som säljer in det med olika argument varpå signaturen sätts på avtalet. Det kan bli en bitter eftersmak om avtalet sedan visar sig innehålla klausuler som juridiskt ger dig väsentligt sämre villkor än vad du tyckte ni kom fram till och att antalet månader kanske inte blev så bra ändå.
Förhandling vid utköpsavtal
Hela det arbetsrättsliga området präglas av förhandling och det gäller inte minst när man ska nå fram till innehållet i ett utköpsavtal. Det är inom förhandlingen man tittar på hur många månader man ska ha i den så kallade förlängda uppsägningstiden, eller i engångsbelopp i de fall den lösningen är aktuell. Man tappar lätt greppet om förhandlingen om man bara "tycker" sig ha rätt till ett visst antal månader från arbetsgivaren. Går man för långt finns risken att motparten använder andra mer riskfyllda strategier för att anställningen ska upphöra, och då med enbart ordinarie uppsägningstid.
Individuella förutsättningar avgör
För att kunna förhandla måste man börja med att undersöka rådande förutsättningar. Hur lång tid har man varit anställd, hur bedöms rättsläget i de alternativ arbetsgivaren kan tänkas välja om man inte når till en lösning etc. Man skaffar sig helt enkelt en bild kring förutsättningarna innan man går in i förhandling. Förutsättningarna ska också ställas mot gällande lagstiftning och rättspraxis för att kunna vara med vid förhandlingen. I annat fall är det i det närmsta att överlåta till motparten att avgöra utgången.
Vi förhandlar fram ett bra utköpsavtal
Vi kan både lagstiftning, rättspraxis och olika förhandlingstekniker som kan anpassas till hur arbetsgivaren är under förhandling. Genom vår erfarenhet ser vi till att förhandlingen resulterar i ett utköpsavtal som utöver antal månader inbegriper även andra viktiga delar. Den färdiga överenskommelsen behöver även avtalsgranskas så det färdiga utköpsavtalet inte innehåller klausuler med en dold agenda.
Om du står inför att bli utköpt från jobbet bör du kontakta oss skyndsamt så vi kan vara med i ett så tidigt skede som möjligt.