Uppsagd pga personliga skäl

Om du blivit uppsagd pga personliga skäl är det viktigt att känna till att de lagstadgade rättigheter du har är förenade med skarpa tidsgränser. Väntar man med att agera kan möjligheten att nå framgång minska eller i värsta fall helt försvinna vilket innebär att uppsägningen kommer att stå fast. En arbetsgivare ska kunna presentera sakliga skäl för uppsägning och det åvilar högt ställda krav att dessa skäl verkligen ska vara uppfyllda. Har du blivit uppsagd pga personliga skäl och anser att processen varit felaktig eller att skälen som anges inte är korrekta kan du vända dig till oss. Vi gör då en första bedömning om vi ser anledning att inleda ett ärende och kan då biträda dig. Med anledning av snäva tidsgränser att invända mot en uppsägning bör du kontakta oss i ett så tidigt skede som möjligt.

Vad är personliga skäl?

I syfte att skapa trygghet på arbetsmarknaden har lagstiftaren skapat ett regelverk kring både hur och när en arbetstagare kan få sitt anställningsavtal uppsagt. När man blir uppsagd pga arbetsbrist är det i de flesta fall uppenbart att så är fallet. När det istället handlar om personliga skäl är det betydligt vanligare att det finns omständigheter som kan ifrågasättas. De skäl som anförs kan inte vara godtyckliga utan måste uppfylla lagstiftarens krav. I annat fall kan uppsägningen vara ogiltig och arbetsgivaren riskerar att få betala kännbara skadestånd även om den anställda får tillbaka sin tjänst.

Exempel på personliga skäl är samarbetssvårigheter, olovlig frånvaro eller arbetsvägran. Men skälet ska också uppfylla ytterligare kriterier för att få ligga till grund för uppsägningen.

Varslad om uppsägning?

Innan du blir uppsagd ska du ha blivit varslad om uppsägning, alltså en förvarning att arbetsgivaren kommer säga upp ditt anställningsavtal. Vid denna begränsade tid finns möjlighet för oss att snabbt kontakta din arbetsgivare i syfte att hitta annan lösning än att uppsägningen faktiskt blir verkställd. Det kan exempelvis ske genom ren diplomati eller upplysa arbetsgivaren om de omständigheter som kan komma att angripas genom rättslig process med överhängande risk för skadestånd.

Har du blivit varslad om uppsägning bör du kontakt oss direkt!

Höga krav på personliga skäl vid uppsägning

De personliga skäl som anförs vid uppsägningen ska vara sakliga och väl underbyggda. Om skäl för uppsägning anges vara exempelvis samarbetssvårigheter ska dessa också kunna styrkas av arbetsgivaren. Vidare har arbetsgivaren en bevisbörda att styrka dina påståenden. Den kan inte egenmäktigt bara tycka att en arbetstagare varit svår att samarbeta med och ange det som grund för sitt beslut.

Samarbetssvårigheter, misskötsamhet och illojalitet är några av de sakliga skäl som kan vara grund för uppsägning. Men då måste exempelvis den påstådda svårigheten till samarbete vara av sådan art och i den omfattning att den kan anses utgöra ett sakligt skäl. När så är fallet kvarstår ytterligare omständigheter som ska vara uppfyllt för att uppsägningen ska vara giltig.

När det blivit fel

När regelverket är omfattande och kraven höga är det lätt att göra fel i en uppsägningsprocess för den som inte jobbar med det på daglig basis. Mindre och medelstora företag som saknar HR-avdelning kan ha ambitionen att göra rätt men risken för fel är uppenbar. Oavsett arbetsgivarens storlek kan det bli fel av misstag men även medvetet. Då kan det handla om ett medvetet risktagande att den anställda bara ska acceptera uppsägningen eller förhala muntliga ifrågasättande tills tidsgränsen att göra juridisk invändning mot densamma har passerat.

Oavsett om arbetsgivaren gjort fel medvetet eller omedvetet kommer "rätt" typ av fel att göra uppsägningen ogiltig. Att bli av med sin anställning har i de flesta fall en mycket stor negativ påverkan. Det kan kännas övermäktigt att i samma tid skaffa sig både kunskap och handlingskraft att i ett första läge bara granska om anförda skäl verkligen är giltiga. Det är också vanligt att man känner sig underlägsen mot arbetsgivaren. Vi hjälper dig, skapar trygghet och företräder dig i kontakten med arbetsgivaren och vid process i domstol.

Kontakta oss

Vi kan inte nog betona vikten av att agera inom lagstadgade tidsgränser.
Kontakta oss därför omgående om du behöver hjälp i samband med uppsägning.

KONTAKTA OSS